Zdrowa kolacja wigilijna – spędź święta zdrowo i przyjemnie

zdrowa-kolacja-wigilijna-spedz-swieta-zdrowo-i-przyjemnie

Święta to czas spędzania miłych chwil z rodziną przy stołach zastawionych różnymi przysmakami. Pierwszy ważny dzień to wigilia, podczas której spożywa się tradycyjną kolację, składającą się czasem z dwunastu potraw, choć nie wszędzie zachowuje się tę ilość. Potrawy wigilijne przygotowywane są zgodnie z zaleceniami chrześcijańskiej tradycji, która nakazuje tego dnia post ścisły – zero mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Zamiast tego podaje się ryby, warzywa, owoce (przeważnie suszone), a smaży na oleju roślinnym. Jeśli potraw jest dużo, kolacja pozwala najeść się do syta, ale oczywiście nie trzeba jeść pełnych porcji wszystkiego.

Kolacja wigilijna może być zdrowa?

Tradycja nakazuje przyrządzić na wigilię dwanaście potraw, wśród których wymienia się m.in. śledzia, karpia, barszcz z uszkami, kutię, pierogi, kaszę, makowiec. Obecnie nie przestrzega się za bardzo konkretnej listy dań, ale w każdym domu pojawiają się wymienione ryby, kasze, kapusta, grzyby, mak. Dzięki zastosowaniu tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych potrawy wigilijne są lekkie i smaczne, a jeśli nie przesadzimy z niczym, także niskokaloryczne. Ponieważ duża ilość potraw wystawiana na stół oznacza najczęściej kilka miłych godzin raczenia się posiłkiem, warto zadbać o to, by do ich przygotowania użyć lekkostrawnych produktów. W podobnym stylu można zbudować również menu na kolejne dwa dni świąt.

Wstań od stołu bez zbędnego balastu

Większość rodzin podczas kolacji wigilijnej spożywa smażone ryby, potrawy z kapusty (np. bigos), kasze z omastą, pierogi z kaszą, kapustą i grzybami oraz czasem tradycyjną kutię. To potrawy wymyślone dawno temu, kiedy nikt nie zwracał uwagi na coś takiego jak dieta, a ludzie nie przejadali się z uwagi na zwyczaj poszczenia w okresie poprzedzającym święta – w wigilię z apetytem „rzucali się” na przygotowane jedzenie. Dzisiaj jest inaczej, a co roku wigilia i święta są ciężkim okresem dla osób z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Nawet zupełnie zdrowi często cierpią z powodu nadmiernego objadania się przy suto zastawionych stołach. Zamiast zabraniać sobie i innym jedzenia do syta, lepszym rozwiązaniem jest takie skomponowanie jadłospisu, by wykluczyć z niego szczególnie ciężkie dla żołądka potrawy, a także wyeliminować tuczące i kaloryczne składniki.

Lekka kolacja wigilijna

Na stole wigilijnym musi znaleźć się jakaś ryba albo nawet kilka potraw rybnych. Tradycyjne karpie i śledzie są bardzo smaczne, ale zawierają dużo tłuszczu i mocno sycą. Zastąpienie karpia dorszem nie zburzy świątecznego klimatu, a będzie korzystniejsze dla naszych żołądków. Trzeba też zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przyrządza się dania z ryb. Przeważnie wybrana ryba jest smażona, co wymusza skorzystanie z tłuszczu (roślinny to też tłuszcz), ale jeśli zrezygnujemy ze smażenia na rzecz gotowania i pieczenia potrawa będzie mniej kaloryczna. Dania takie jak uszka czy pierogi trzeba podawać świeże – tuż po ugotowaniu, dzięki czemu okażą się lekkostrawne – znacznie bardziej niż wielokrotnie odsmażane i odgrzewane, do czego również często wykorzystuje się tłuszcz.

Powiazane wpisy

Dieta paleo – optymalny poziom zdrowia Szukanie najlepszej metody odżywiania się w dzisiejszych trudnych dla naszego układu pokarmowego czasach jest nie tylko wyzwaniem, ale w wielu przypad...
Zdrowe odżywianie – jak wygląda dieta przy cukrzyc... Wahania cukru we krwi nie są dobrym objawem. Istnieje szeroka gama produktów, które powodują właśnie takie objawy, a nie są ona niczym dobrym w przypa...
AIP dieta – co to takiego? Osoby zainteresowane dietetyką i zdrowym odżywianiem być może wiedzą, co oznacza skrótowiec AIP – jest to skrót używany dla protokołu autoimmunologicz...
Zdrowa dieta – co wiemy o diecie DASH? Wielu ludzi na całym świecie, sięga po różnego rodzaju diety, chcąc uzyskać, albo utrzymać idealną figurę. Czasami diety są bezpieczne, inne mniej, al...