Jakie są skutki szybkiego jedzenia?

Brak czasu, ciągły pośpiech są bardzo typowe dla dzisiejszego społeczeństwa. Większość ludzi spieszy się nawet podczas jedzenia, co może wywierać negatywny wpływ na układ pokarmowy i ogólną kondycję organizmu. Jedząc szybko, niedokładnie gryziemy pokarm, więc enzymy znajdujące się w układzie pokarmowym – część rozpoczyna swoją pracę jeszcze w jamie ustnej – mają znacznie mniej czasu i możliwości właściwie rozłożyć dostarczane im elementy. Skutkuje to tym, że do żołądka trafia mnóstwo pożywienia w nieodpowiedniej formie.

Skutki szybkiego jedzenia

W żołądku też znajdują się enzymy, ale one mają do wykonania zupełnie inną pracę, nie są więc w stanie nadrobić tego, co zostało wcześniej pominięte. Jest też jeszcze jeden, nawet bardziej groźny aspekt. W żołądku na nieco strawiony już pokarm oddziałuje silny  czynnik – sok żołądkowy. Ważnym składnikiem tego soku jest kwas solny, czyli bardzo żrąca substancja, jednak z uwagi na dużą ilość śluzu wyścielającego żołądek kwas nie jest groźny dla tego narządu. W teorii. W praktyce natomiast można bardzo łatwo zburzyć tę naturalną barierę właśnie przez dostarczanie żołądkowi zbyt dużych fragmentów pożywienia. Im dłużej znajduje się ono w tym miejscu, tym rośnie szansa na przedostanie się kwasu solnego poprzez warstwę ochronną. W ten sposób powstają nadżerki, a także wrzody i nowotwory żołądka. Innym objawem wynikającym ze zbyt szybkiego i niedokładnego gryzienia pokarmów jest zgaga. Często pojawia się też refluks żołądkowo-przełykowy.

Ciągłe odbijanie się powietrzem

Jedząc w pośpiechu, można również nabawić się czkawki. Jest to niezbyt miłe, jak i niekomfortowe w związku z wydawanymi odgłosami, zjawisko wynikające z przedostania się powietrza do układu pokarmowego. Czkawka zdarza się często i chyba nikt jej nie lubi, a polecane sposoby typu przestraszenie się czegoś lub wstrzymanie oddechu nie zawsze działają. Dolegliwość ta jest szczególnie irytująca w przypadku pracy z ludźmi, publicznych wystąpień i konieczności prowadzenia rozmów telefonicznych. Nieraz trwa kilkanaście minut, ale nieraz znacznie dłużej, nawet dzień lub dwa.

Inną konsekwencją jest również tycie

Niedokładne gryzienie pożywienia wynikające z jedzenia w pośpiechu może również przynieść negatywne konsekwencje w postaci tycia. Niedokładnie pogryziony pokarm nie jest odpowiednio trawiony, więc dochodzi do magazynowania się tylko zbędnych kalorii bez pozyskiwania z pożywienia niezbędnych składników odżywczych. Żywność trawiona jest znacznie dłużej, co może doprowadzać do odczuwania bólu brzucha, wzdęć, zaparć. Każde z tych zjawisk również ma szereg dalszych konsekwencji, na przykład możliwość rozwinięcia się hemoroidów, żylaków, dolegliwości jelitowych. Zwiększająca się waga danej osoby dodatkowo pogłębia problem, bo trudniej jest spalić nadmiarowe kalorie i zapewnić sobie odpowiednią ilość ruchu. Dla uniknięcia kłopotów opisanych w akapitach powyżej należy znaleźć zawsze czas na zjedzenie w spokoju oraz dokładne żucie pokarmu. Efekty nie pojawią się od razu, ale będą odczuwalne na przykład w postaci znacznie lepszego samopoczucia.

Powiazane wpisy

Grzybica jelita grubego – objawy i leczenie Nie każdy wie, że dość trudne w leczeniu grzybice mogą też pojawiać się wewnątrz organizmu. Jednym z przykładów jest grzybica jelit, która należy do c...
Ból brzucha po jedzeniu i wzdęcia – co warto wiedz... Czasem ustalenie tego, co dolega naszemu układowi trawiennemu jest bardzo trudne, ponieważ same  objawy są niejednoznaczne oraz mogące wskazywać na wi...