Po co jest kwas żołądkowy? Czy może on powodować jakieś dolegliwości?

po-co-jest-kwas-zoladkowy-czy-moze-on-powodowac-jakies-dolegliwosci

Za skuteczność procesu trawienia odpowiada cały układ pokarmowy, ale największą rolę pełni żołądek. Ten średniej wielkości organ wytwarza specjalny płyn o kwaśnym pH, tzw. sok żołądkowy. Poziom pH w żołądku powinien być w miarę stały i nie przekraczać 1,5. Dzięki mechanizmom regulacyjnym wartość ta jest utrzymywana na odpowiednim poziomie, jednak czasami któryś z nich zawodzi, np. powstaje zbyt dużo kwasu solnego, który jest składnikiem soku żołądkowego. Taki stan określamy nadkwasotą. Może mieć ona nieprzyjemne, a nawet groźne konsekwencje.

Dlaczego cierpimy na nadkwasotę?

Na powstawanie nadkwasoty bezpośredni wpływ ma nieprawidłowo skonstruowana dieta albo nadużywanie różnych produktów żywnościowych w krótkim czasie (np. z różnych okazji takich jak święta, poczęstunki, imprezy). Właściwy jadłospis jest unormowany, nie zawiera niczego zbyt dużo, brak tam nadmiaru przypraw lub innych ostrych składników. Wielu ludzi lubi jednak bardzo zdecydowane smaki, więc pojawia się np. nadużywanie soli i cukru, pochłanianie ogromnych ilości słodyczy, jedzenie bardzo mocno przyprawionych dań, korzystanie z tłuszczów, skoncentrowanie się wyłącznie na diecie mięsnej itd.

Trzeba uważać nawet z owocami – np. cytrusy są bardzo zdrowe, ale nadmierna ich ilość również wpłynie negatywnie na pH soku żołądkowego i najprawdopodobniej zbliży nas do nadkwasoty. Można powiedzieć, że jakakolwiek przesada w diecie stać się może przyczyną tego dość dotkliwego problemu. Dla przykładu, osoby ze skłonnością do zaparć mogą formować swoją dietę tak, by przyjmować duże ilości błonnika. To bardzo zdrowe, ale tak samo jak i każdy inny nadmiar może doprowadzić do obniżenia pH w żołądku.

Nadkwasota – znak czasów

W dzisiejszych czasach znacznie więcej osób choruje na nadkwasotę, co może być powodem specyfiki praktykowanego trybu życia. Jedną z przyczyn obniżania się pH soku żołądkowego jest na przykład niedokładne gryzienie pokarmów, wynikające z ciągłego pośpiechu. Także niesłabnąca moda na używki będzie obarczała żołądek zbyt dużą ilością kwasu solnego. Nadkwasota jest nieprzyjemna, bo objawia się bólem żołądka (określanym jako palący, piekący), często też wymiotami, halitozą i zgagą. Jeśli problem nie będzie zaleczony, na przykład dzięki poprawie diety i harmonogramu dnia, dalej czyhają jeszcze gorsze konsekwencje – choroba wrzodowa żołądka, nowotwory, zapalenie żołądka i inne.

Co neutralizuje kwas żołądkowy?

Z objawami nadkwasoty można walczyć doraźnie i długofalowo. Oczywiście niezbędne będzie wprowadzenie rozsądnych zmian w diecie, zyskanie większej ilości czasu na posiłki i dokładne gryzienie jedzenia, jak również wyeliminowanie stresu i pośpiechu. Ograniczenie używek, ostrych przypraw, słodyczy oraz cytrusów będzie bardzo dobrym krokiem na początek radzenia sobie z nadkwasotą. Żeby szybko poprawić swoją sytuację, należy poprosić lekarza o odpowiednie środki farmakologiczne, zobojętniające sok żołądkowy. Neutralizacja kwasu żołądkowego może również zostać przeprowadzona za pomocą ziół: dobrze działają herbatki miętowe, lipowe i nie tylko. Można zastosować siemię lniane w formie osłonowej i regenerującej terapii na podrażniony żołądek.